Ajalooline traditsioon: Paide ja Anna.

Suusõnaline traditsioon - Ajaloolised isikud - Mõisnikud - Mitmesugused mõisnikud - Tal (Thal) [Staal] Mündis

Jutustaja ajal olnud Mündi mõisas mõisnik Tal. Tal olnud kruvid natuke lahti. Kellegagi pole läbi saanud, ka mõisnikega mitte. Ta tahtnud olla iseseisev. Olnud vana võimu sees, kuri pole ta, sitt, väga olnudki, küll aga natuke segane või otsekohene. Teda pole keegi kaitsnud, ka teised mõisnikud mitte.
Korra rääkinud ta moonameestele rehe juures, et Vene valitsus olla muidu kui hapud kapsad. Selle eest viidud ta Tallinna sandarmite poolt kindlusse vangi. Maksnud mitu tuhatm, enne kui lahti saanud.
Selle Tali isa olnud enne kange tige mees. Peksnud koledasti rahvast. Kellel vähegi viga olnud, viidud kohe talli juure. Jutustaja ämmaeit rääkinud, et hobune jooksnud korra tallist ära, selle eest on antud mõisa tallipoisile 90 hoopi.
EKLA, f 199, m 44, 96/7 (IV-D1c) < Paide-Anna khk., Kirila k., Uuepiibe t. - Hilda Kõrge < Aleksander Reinmann, 55 a. (1930)